Om vikten av diversifiering – en sedelärande historia

Jag kan inte sluta tänka på en blogg jag snubblade över för ett par veckor sedan när jag googlade runt. ”Min första Miljard” heter den, med beskrivningen ”En blog där ni får följa min väg mot att tjäna min första miljard”.

Skribenten är miljonär flera gånger om när hen börjar blogga i början av 2007. Och eftersom det är så lätt att tjäna pengar på börsen så är nästa mål självklart att bli miljardär. Framförallt är det innehaven i Lundin Oil och PA Resources som har fått de sparade pengarna att växa till miljoner.

Bloggaren fortsätter att trejda i framförallt  oljeaktier och synnerligen PA Resources. Både på kort och lång sikt. Som hen själv skriver i ett inlägg i maj 2008: ”Mina trades i PARE är impulsiva och planlösa, men jag låter inte detta stoppa mig för nu är det dax igen!”

Den 9 juni 2008 gör aktien ett skutt uppåt efter en ny oljefyndighet vilket givetvis glädjer bloggaren. ”Som jag skrivit tidigare är PA Resources mitt absolut största innehav”, skriver hen.

Måndagen den 28 juni 2008 summerar bloggaren sina tillgångar för sista gången innan bloggandet abrupt avbryts dagen efter.

För oss som följt PA Resources är det inte svårt att gissa vad som hände. Oljepriset sprack, aktien störtdök och drömmarna om miljarden gick i kras. Gissningsvis för gott.


PA Resources aktie var som mest värd 10 524 kr. När den avnoterades 31 december 2015 fick man några futtiga öre för den.

Jag  har som sagt svårt att sluta fundera på hur det gick sen. Försvann alla miljonerna med PARE, eller har bloggaren lyckats börja om med det som eventuellt återstod från andra aktier? Sålde hen 2008 eller hoppades hen på återupprättelse och låg lång ända fram till avnoteringen 2015 – mer än 99 minusprocent senare?

Hur som helst är det en viktig läxa som jag och andra hobbyinvesterare måste dra lärdom av. Jag är glad över att det finns så många kunskapsspridare där ute som tjatar om diversifiering. Efter att ha läst den här bloggen så är jag glad över mina 15 olika aktier inom olika branscher i olika länder, samt en betydande andel proffsförvaltade fonder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s