Aktieköp: Autoliv

När börsen stadigt segar sig uppåt (fast den borde gå nedåt – det är ju september) får man passa på att köpa när det dippar tillfälligt.

Jag har haft en hel del likvider på mitt nyöppnade Nordnet-ISK, efter att ha sålt en fond för ett tag sedan. Nu kände jag att det var läge att slå till på en aktie som jag haft under bevakning ett tag, nämligen Autoliv.

De flesta känner säkert till vad Autoliv gör: säkerhetsprodukter till bilar. Framför allt krockkuddar men även säkerhetsbälten, bilbarnstolar och rattar. Verkar i 28 länder, företrädesvis Europa och USA.

Bolaget är i grund och botten svenskt men koncernbolaget är noterat i USA men finns på Stockholmsbörsens Large cap-lista via depåbevis (SDB). Jag valde att handla den ”närproducerade” varianten.

Utdelning blir en allt viktigare faktor när jag köper aktier och här har vi ett bolag som delar ut kvartalsvis vilket jag tycker är trevligt. Utdelningshistoriken ser fin ut och om man blickar framåt så tyder inget på att det inte ska bli fortsatt höjda utdelningar. I dagsläget ligger direktavkastningen på 2,2 %. Inget Telia direkt, men med stor potential som en mäklare skulle ha beskrivit det.

Mitt köp bestod av 28 aktier á 898 kr, alltså ungefär 25 000 kr totalt som vanligt när jag köper. Hade faktiskt trott att börsen skulle upp mer än någon ynka tiondels procent idag, därav lade satte jag en ganska hög gräns för köpskostnaden. Det visade sig  leda till att jag handlade nästan på dagshögsta – i skrivande stund är aktien nere på 893 kr. Men jag ska ju ha kvar den i många långa år, så det får jag låta bli att gräma mig över.


Bolaget lägger stor vikt vid forskning och testning på sina produkter. De tycks ligga i framkant, blicka långt fram och är väl förberedda på förarlösa bilar och så vidare.


Aktien har gått knackigt ända sedan Brexitomröstningen och den andra kvartalsrapporten (22 juli) var svagare än väntat. Jag tror och hoppas på revansch upp mot kurvan för OMXS30 som helhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s