Så var man miljonär då

Äntligen! Efter de nordamerikanska börsernas stängning i fredags stod det klart att jag numera kan titulera mig miljonär. Inte med särskilt stora marginaler – summan av mitt kapital är i skrivande stund 1 000 270 kr. Så det blev en nervös fredagskväll där mina amerikanska och kanadensiska aktier rörde sig saaakta saakta både upp och ner för att till sist stanna på tillräckligt hög nivåer.

Sparat hela livet
Jag har fått några frågor om hur lång tid det har tagit att nå miljonen. Egentligen är väl svaret: hela mitt 36-åriga liv. Jag har varit en relativt duktig småsparare sedan barnsben, även om det var först när jag började jobba som jag hade möjlighet att börja spara undan mer pengar och dessutom regelbundet varje månad.

Men det var för 2,5 år sedan, när jag hade kommit upp i 550 000 kr, som jag bestämde mig för att ta tag i sparandet på allvar och göra upp en långsiktig strategi. Det var då jag satte målet att nå en miljon inom fem år. Sedan gick det ju betydlig snabbare än så – faktiskt dubbelt så fort jämfört med mina kalkyler.  Anledningarna tror jag är flera:

 • INTRESSE. Genom att ha gjort sparandet till ett intresse så är jag mycket mer medveten när jag gör mina placeringar men kanske framförallt när det gäller kostnader. Bland det roligaste jag vet är att köpa och följa aktier, vilket gör det värt att snåla in på andra saker för att kunna köpa det jag helst vill ha.
 • MÅNADSSPARANDE. Att sätta av pengar till sparandet så fort lönen kommit in har absolut gynnat mig. Tidigare satte jag in det som blev över i slutet av månaden, vilket gav ett betydligt lägre månadssparande.
 • KUNSKAP. Jag vet inte hur många timmar jag lagt på att kolla börskurvor, läst böcker, bloggar och tidningsartiklar, lyssnat på poddar och tittat på webb-tv-klipp. Jag är långt ifrån en expert men kan ändå enormt mycket mer nu än för 2,5 år sedan när jag tog klivet ut på börsen.
 • STRATEGI. Just att ha låtit en egen strategi ta form och sedan följa den har varit mycket värt. Om det sedan inte är världens bästa strategi spelar mindre roll, bara du sköter sparandet metodiskt, medvetet och disciplinerat.
 • LÅNGSIKTIGHET. Tanken att köpa för att behålla på mycket lång sikt har gjort att jag kunnat ta det lugnt även när det funnits perioder av nedgång. Istället för att sälja i panik är jag medveten om att jag inte behöver pengarna just nu utan gör bäst i att låta dem vara och att de kommer att återhämta sig på sikt. Visst har jag som alla nybörjare försökt göra några snabba affärer och de har i de flesta fall slutat i fiasko. Bara att inse att man behöver betydligt mer erfarenhet och kunskap för att lyckas som trader. Innan dess bör man tänka lång sikt.

Stillsamt firande
Jag har tidigare frågat folk hur de firade sin första miljon med ganska blandade svar. Själv var jag ganska trött efter en slitig arbetsvecka, så jag nöjde mig med en fin whisky och några pepparkakor… Kanske firar jag mer lite längre fram när jag har lite större marginal på miljonen än ynka 270 kr. Det räcker ju att börsen sjunker någon tiondels procent på måndag så är jag inte längre miljonär.

Twitterkärlek
Jag är väldigt glad för alla trevliga tillrop jag fått via Twitter! Både längs vägen och nu när jag nått mitt mål. Inlägget om att jag nått miljonen har i skrivande stund fått hela 142 likes. Helt otroligt. Över lag tycker jag att det är en väldigt skön atmosfär på Twitter, sparare emellan. Folk är bra på att peppa varandra och ge goda råd till oss nybörjare utan att raljera. Så länge man låter bli att twittra om Fingerprint så får man nästan bara kärlek, vilket är ovanligt i sociala forum tycker jag.

Tacktal by Bullpappret
Känslan just nu är nästan som att jag befinner mig på en Oscarsgala eller Nobelmiddag och har tagit emot ett fint pris. Därför vill jag också i sedvanlig ordning rikta några tack till de som gjort prestationen möjlig:

 • Mamma och pappa, som lärde mig att det var viktigt att spara även om vi inte hade det allt för fett hemma när jag var barn.
 • Alla twittrare och bloggare som bjudit på ovärderlig kunskap och stöttning.
 • Avanza Bank för en bra och billig aktiehandelsplattform som gjorde att jag till slut vågade trycka på köpknappen (NCC) trots mycket vånda och många frågetecken längs vägen.
 • Günther Mårder och Jan Dinkelspiel för att ni startade Sparpodden som jag lyssnat ivrigt på både innan och efter att jag började handla med aktier.
Annonser

5 reaktioner på ”Så var man miljonär då

  • Tack så mycket!

   Ja vi får väl se hur det går. 🙂 Den kommande veckan kan kanske bli lite svajig, men sen kommer det in lönepengar och jag tror att åtminstone svenska börsen kommer att gå hyfsat fram till januari. Ju fler gånger man blir miljonär, desto fler gånger kan man fira. 😉

   Åh, då slog du mig med två månader alltså. Vad är ditt nästa mål nu då?

   Gilla

 1. Wow! Grattis i efterskott. Vilken grej.
  Hittade just din blogg, här fick jag mycket ny läsning. Snygg layout förresten.
  Jag har just passerat en halv miljon och räknar precis som du med att gå över mållinjen om cirka 5 år, vi får se hur det går med det.
  Tack för inspiration!

  Gilla

 2. Ping: Fyra år på börsen | Bullpappret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s