Vad händer om börsen går ner?

Jag märker själv hur lätt det är att bli fartblind i tider av långvarig börsuppgång. Det känns som att det ramlar in nya, ”gratis” tiotusenlappar hela tiden.

Och även om aktiesparande handlar om att blicka framåt i tid, är det ändå lämpligt att då och då slänga ett öga på historien. Precis som börsen på lång sikt alltid kommer gå upp så kommer även alltid de större nedgångarna att dyka upp längs vägen.

Så här har Stockholmsbörsen gått sedan 1997. Under perioden 2000-2002 rasade börsen över 60 %. Mellan 2007-2008 var vi också nära 60 %. I april 2015-februari 2016 var vi ”bara” ner drygt 20 %.

Diagram som visar Stockholmsbörsens utveckling mellan 1997 och 2017.

När kommer nästa ras då? Omöjligt att svara på så klart. Men tittar man historiskt så är sannolikheten större att den kommer efter en period med stark och långvarig uppgång.

Och hur stort blir nästa ras? Ingen vet det heller. Jag ställde en högst ovetenskaplig fråga på Twitter och fick in 187 svar:

Diagram som visar Twitteromröstning.

En betydande andel twittrare ser alltså ett ganska rejält börsfall framför sig. Och oavsett om de får rätt eller inte så är det bra att fundera på vad det skulle innebära för en själv, sitt sparande och sin privatekonomi.

För min egen del skulle det att svida ganska hårt i sparandet eftersom jag alltid är i princip fullinvesterad i aktier och aktiefonder.

Om börsen går ner 25 %

Då förlorar jag 320 000 kr. Eller lite mer än en årslön.

Tolv överkryssade lönebesked.

Om börsen går ner 40 %

Då förlorar jag 512 000 kr. Eller lika mycket som en 1,5-plansvilla på Fiskaregatan i Hovmanstorp är värd.

Överkryssad villa.

Om börsen går ner 60 %

Då förlorar jag 768 000 kr.  Eller lika mycket som jag hade kunnat köpa en Tesla S 60 för.

Överkryssad Tesla S60.

Så vad gör jag då?

Jag blir nästan lite skrämd av mina egna exempel ovan. Men trots detta ändrar jag ingenting utan fortsätter köpa aktier enligt min strategi. Jag har varit med om stora börsfall på den tiden jag bara ägde fonder, sett dem tappa jättemycket i värde men ändå inte sålt av. Sen har de återhämtat sig och det är troligtvis tack vare att jag inte pillat för mycket på mina innehav som jag är miljonär idag. Så jag ser ingen anledning att ändra på en fungerande koncept. 🙂

Annonser

6 reaktioner på ”Vad händer om börsen går ner?

  • Se där! Vi verkar ha samma förhållningssätt till börsens svängningar. Nu återstår bara att se om man är lika kylig när börsnedgången blir ett faktum. 🙂

   Gilla

 1. Underbart inlägg! Sådana inlägg stärker min grundtanke, att jag kanske är på rätt väg, sitta still i båten när de flesta flyr och kanske köpa på sig mer. Det var väl så buffet gjorde, vågade när alla var rädda och sprang?

  Gilla

  • Tack så mycket! 🙂 I slutändan handlar allt om kontinuerligt sparande och långsiktighet. Den som sätter av pengar varje månad, blickar minst tio år framåt och sprider riskerna genom att investera i flertalet kvalitetsbolag bör inte kunna misslyckas. Hoppas jag. :p

   Gilla

 2. Hittade precis hit! 🙂 Vilket otroligt bra inlägg och en visualisering i mental styrka! Men så länge man inte behöver den där Teslan eller nytt hus så är det bara att sitta lugnt och stilla och hoppas man har lite att fylla på med under nedgångar. Jag är helt ny med att köpa aktier och lär mig massor av alla fina bloggar som din, tack! 🙂

  Gilla

  • Vad roligt med nya läsare och att min blogg verkar bidra med inspiration till andra! 🙂 Du har helt rätt – så länge man inte behöver lämna ifrån sig hus och bil när börsen sjunker så är det bara att lugnt luta sig tillbaka och vänta ut nedgången. I teorin åtminstone. Hur lätt det blir i verkligheten återstår att se. :p

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s