Årsrapport för 2017

Ännu ett år är till ända. Därmed har jag också passerat 3,5 år som aktiesparare. Tänkte ta tillfället i akt att summera hur år 2017 har gått.

Mina sparmål för 2017

I början av året satte jag upp ett antal sparmål:

Totalt månadssparande: 100 000 kr

UPPFYLLT! Förutom att jag troget satt av 8 333 kr av min lön varje månad har jag stoppat in en extra slant på ISK:t eller KF:en när jag fått pengar över. Totalt har jag sparat ihop 126 638 kr under året.

Aktieköp: 7 st

UPPFYLLT! Strategin under året har varit att alltid köpa i poster om 25 000 kr. Det har blivit 9 sådana värdepapperstransaktioner under året: NCC, Autoliv, Bravida, THQ Nordic, Bonava, Enercare, Deere, Saltängen och Starbucks. Utöver detta har jag även deltagit i några emissioner.

Portföljvärde: 1 250 000 kr

UPPFYLLT! Denna gräns passerade jag redan i maj 2017 tack vare en bra start på året. Därefter saktade tempot in och i slutet av året uppgår min samlade förmögenhet till 1 419 269 kr.

Utdelningar under året: 32 500 kr

EJ UPPFYLLT! Jag hann inte genomföra så många köp innan utdelningssäsongen var över och dessutom har jag satsat mer på värdeinvestering än utdelningsinvestering under året. Årets samlade utdelningar landade på 28 678 kr.

Avkastning under året

Jag hade inte satt upp något mål för hur många procent fortföljen skulle avkasta. Men kul att se att jag lyckades slå index ganska rejält, trots att min portfölj består av 17 bolag av vilka de flesta är ganska stora, tråkiga och indexkramande. 🙂

utveckling

Bra och dåliga innehav under året

Bostadssektorn har ju fått sig en törn under året, så NCC och dess avknoppning Bonava placerade sig långt ner i prestationslistan. Faktum är att 6 av mina 17 aktier ligger på minus för året. Som tur är har detta kompenserats av andra bolag som gått riktigt bra. Bäst har de tillväxtbolag som är relativt nya på börsen gått: THQ Nordic (dataspel), West International (betalningslösningar) och Troax (gallertillverkning).

Nedanstående diagram visar hur respektive aktie gått under 2017. Observera att det inte tar hänsyn till storleken på mina egna innehav. Några av aktierna har jag inte heller ägt hela året.

Aktier2017

Just nu sitter jag och klurar på nya sparmål för 2018. Jag hoppas kunna presentera dessa i ett separat blogginlägg inom en snar framtid.

Vill även passa på att önska de läsare som fortfarande följer mig, trots att bloggandet haltat lite på slutet, ett riktigt gott nytt år!

Annonser

3 reaktioner på ”Årsrapport för 2017

  1. Ping: Årsrapport för 2017 - AKTIEFEED

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s