Bye bye, Sverigefonden

Under de två senaste åren har jag gjort mig av med en del dyra och dåliga fonder. För att slippa en allt för stor skattesmäll ett enskilt år har jag valt att portionera ut försäljningen över flera år. Och nu är det ju alltså nytt år igen och därmed har det blivit dags att sälja mitt sista innehav i Roburs Sverigefond.

Sverigefonden har hängt med mig sedan jag var typ 16 år gammal och visst har den avkastat en del. Men med 1,25 % i förvaltningsavgift anser jag mig numer klara mig bättre på egen hand. Försäljningen ger drygt 70 000 kr att istället frossa i aktier för (dock ännu oklart vilka). Cirka 10 000 kr kommer också att gå bort i skatt.

Kvar i fondportföljen har jag nu endast två fonder: Robur Amerikafond (ca 100tkr) och Robur Ny Teknik (ca 135tkr). Båda dessa har en förvaltningsavgift om 1,25 %. Planen är att sälja Amerikafonden 2019/20 och istället investera i fler nordamerikanska aktier. Ny Teknik har däremot presterat riktigt bra under flera år – så bra att jag är villig att behålla den ett tag till.

fonder
Jag kunde lika gärna ha köpt index… Men ”Ny Teknik” har presterat bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s