Sparstrategi

Det finns nog lika många sätt att lägga upp sitt sparande på som det finns investerare. Min variant av sparstrategi ser ut så här:

Månadssparande

• Varje månad sätter jag över 10 000 kr till mitt ISK eller min KF direkt när lönen kommer. Detta sköts automatiskt via en stående överföring.

• När jag har 10 000 att handla för genomför jag ett aktieköp. Eftersom min portfölj redan består av 20 olika aktier så köper jag för tillfället inga nya bolag, utan fyller på ett befintligt innehav.

• Genom att köpa för ett lite större belopp (många tycks strököpa aktier så fort de får några kronor över) tvingas jag att tänka till lite mer innan jag köper. Vad är det som gör att jag vill ha just den här aktien? Känns tajmingen rätt just nu? Och så vidare.

Portföljstrategi

• Max 20 aktier i portföljen.

• Huvudsakligen svenska aktier samt några nordamerikanska.

• God spridning mellan branscher.

• Huvudsakligen stabila företag som ger utdelning. Ett par bolag av mer tillväxtkaraktär samt någon enstaka krydda som kan gå lite hur som helst.

• Köper för att behålla under en mycket lång period. Säljer i princip aldrig.

• Fyller gärna på aktier som ”halkat efter” i utveckling för att jämna ut portföljen.

• Om ett bolag skenar iväg säljer jag ändå inte. Låter istället blir att fylla på just det bolaget.

Långsiktig sparstrategi

Denna grund hjälper mig att få struktur i mitt sparande. Sen gäller det så klart att se över sin sparstrategi med jämna mellanrum. Och att sätta upp ett antal mätbara mål att fokusera mot. Då blir sparandet både bättre och roligare. Du hittar mina sparmål för året här.

Trappa med pengar som illustrerar begreppet sparstrategi.

Annonser

4 reaktioner på ”Sparstrategi

 1. Ping: Utdelningsaktier ger extra påskpengar - Bullpappret

 2. Mycket kul att läsa om din strategi kring stora köp och i ärlighetens namn så visste jag inte att du kör på det viset 🙂
  Du håller väl ner courtaget rätt mycket på det viset också? Även om det kanske inte är huvudskälet som du skriver.

  Jag köper i jämnare mellanrum och hoppas på att få en bra snitt på mina bolag. Blir ju rätt mycket courtage på det viset.

  Gilla

  • Nu när courtaget hos de flesta banker kommit ner såpass mycket så spelar det väl ingen större roll hur ofta man köper, Men visst finns det fortfarande en och annan #sparadkrona att casha in genom att investera mer sällan. 🙂
   Plus att jag antar att det är roligare att veta att man får shoppa loss varje månad istället för var tredje. Fast med facit i hand så blir det köp oftare än så för min del. Jag lyckas alltid spara undan lite extra och handlar väl kanske varannan månad eller nåt, i snitt.

   Gilla

 3. Ping: Vad händer om börsen går ner? - Bullpappret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s